onsdag 7. september 2011

Om nye, gamle fliser og gamle, nye menn

Det du antagelig vet, når du først har funnet frem til hjemmesiden vår, er at vi har et flott utvalg av fliser laget i ”real time”, som det heter i vår digitale verden, men som har en historie som går 150 år og vel så det tilbake i tid.

Det du også vet, når du ser på utvalget, er at det er kommet tre nye ”blomster” i ”buketten”.

Det marokkanske designet er utvidet med en variant i olivengrønn farge, i tillegg er det kommet to hollandske blomster (nei, ikke tulipaner fra Amsterdam), men i alle fall et hollandskinspirert blomsterdesign, ett i oliven og ett i grått.

Det du kanskje også vet, hvis du har lest litt om flisene våre, er at hver og en av dem er laget for hånd. Kortversjonen av fremstillingsprosessen er at man begynner med mønster-skiktet, altså jobber opp-ned om du vil. Hver av fargene helles på plass, slik at dette skiktet blir ca 4 mm. Deretter kommer et ca 1 cm lag med betong på toppen...som altså til slutt blir bunnen av flisen.

Så presses alt sammen hydraulisk og legges til tørk. Én og én flis ad gangen!

Som med alt som er håndlaget, kan det forekomme små unøyaktigheter. Det skal imidlertid et skarpt øye til for å oppdage disse, for stort sett fremstår flisene som 100% identiske. Hvilket skulle tyde på at håndverket er meget godt! Og ferdes man i bygårder i Oslo-området, finner man fliser laget på samme måte for 150 år siden, og de fleste av disse ligger der den dag i dag, en smule slitt, men med vakker patina. Bra dokumentasjon på godt håndverk!

Men nok om nye, gamle fliser. Vi må også skrive litt om en gammel, ny mann. Vel; - ny er kanskje ikke riktig karakteristikk, men det er altså slik at Sven Erik, som kom på idéen om å lage disse flisene, går inn i en ny fase av sitt liv. I dag, onsdag den 7 september, fyller denne mannen 50 år. Kanskje ikke pent å kalle ham gammel, men helt ny er han nå ikke lenger.

Lurer du på hva han ønsker seg til 50-årsdagen sin? Jo, det vet jeg. Og det er at akkurat du kommer og tar en titt på flisene hans her på Vøienvolden!

Hilsen Lars

4 kommentarer:

 1. Gratulerer til Sven Erik!

  Jeg har ikke noe rund dag, men vet dere hva jeg ønsker meg? Marokkanske fliser, som dere har, i gammelt design, men med en litt ny vri. Lys bunn (som de andre), men med mønsteret i sølv og gull. Evt. bronse og gull. For det er vel tradisjon selv om man twister litt på den?! ;)

  SvarSlett
 2. Gratulerer med dagen som var:) Til uka blir det flislegging hos oss.....nydelige historiske fliser skal på plass..omsider. Blir garantert å finne å bloggen:)

  SvarSlett
 3. Gratulerer med dagen!! :-) Og jeg har vært og sett dem, og kommer nok igjen! :-) Ha en fin uke der på Vøienvolden! KLEM

  SvarSlett