onsdag 26. januar 2011

Om fire glade lakser og en dør.I Maridalsveien 188 ligger det, mellom ellers grå og anonyme bygårder, en aldri så liten fargeklatt. Fargeklatten heter Laksen og er, som navnet antyder, en fiskebutikk.

Her på Bjølsen har Laksen drevet siden 1939. Nå er det de fire glade laksene Irene (mor), Terje (far), Bjørn (sønn) og Øivind (også sønn) som forsyner store deler av Bjølsen, og sikkert også deler av Oslo, med så vel fisk og skalldyr av alle slag – men også vilt og hjemmelagde godsaker. Selv jeg, en ekte vestkantgutt bosatt på Frogner og 200 meter fra den profilerte fiskehandleren Fjelberg, handler fisk hos Laksen.

Sild til jul, hummer til nyttår, torsk og rakfisk på høsten. For ikke å snakke om gode, flate flyndrer. Og apropos den flate flyndra, hva er det første du tenker på når du tenker på noe flatt – bortsett fra flyndra, da – og Danmark, selvfølgelig...og ja, kanskje også hun flatbrystede fra skolen som du egentlig var forelsket i, men så syntes du hun hadde litt for små...ja, du forstår, ikke sant? Men altså; hva tenker du på når du tenker på noe flatt, bortsett fra alt det ovenfor?

Jo, veldig mange, og i alle fall vi som holder på med Gamletrehus.com, vi tenker på fine, flate dører. Nå er riktignok ikke alle flate, dørene er profilerte på en eller annen måte, men de er i utgangspunktet ganske flate. I alle fall i forhold til en ball. Eller en pupp, for den saks skyld.

Hos oss finner du ca 1000 dører av forskjellige slag, fra tidlig 1700-talls til litt etter siste verdenskrig. Og prisene er spiselige, våre rimeligste dører koster ikke mer enn et par, tre norske hummer på Laksen, og den døra har du garantert lenger enn de tre hummerne!

Dessuten; antagelig byens – ja kanskje landets – beste utvalg av gamle dørvridere, nøkkelskilt og hengsler, slik at du ikke bare får en dør, men også en dør du kan åpne og lukke. Og det er jo nettopp noe av poenget med en dør.

Men altså, uansett om du skal ha dør eller fisk, er det Maridalsveien som gjelder. De gamle, gode dørene finner du i nr 120, de ferske, gode fiskene finner du i nr 188.

Hilsen Lars

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar